Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.3A.6 TITLE IV-E, Foster Care Maintenance Payments Program, Eligibility,
Contrary to the welfare

1. Question: Do you consider an emergency order (sometimes referred to as a "pick-
up order” or "ex-parte order") as the first court ruling for the purpose of meeting the
contrary to the welfare requirements?

Answer: We have made no distinction about the type of order in which the contrary to the
welfare determination is required. Such a determination must be made in the very first court
order pertaining to the child's removal from home. If the emergency order is the first order
pertaining to a child's removal from home, then the contrary to the welfare determination
must be made in that order to establish title IV-E eligibility.

o Source/Date: Preamble to the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
* Legal and Related References: 45 CFR 1356.21 (c)

2. Question: For purposes of meeting the section 472 (a)(2)(A)(ii) eligibility
requirement, must a temporary detention order include "contrary to the welfare"
language or is it possible to consider a later delinquency adjudication order or
dependency adjudication order as the removal order?

(Deleted 04/27/2020)

3. Question: A child is ineligible for an entire foster care episode for failure to satisfy
the contrary to the welfare requirements. Please explain the rationale for this position.

Answer: The contrary to the welfare determination is a critical statutory protection and a
criterion for establishing title IV-E eligibility. Once a child is removed from home, the title IV-E
agency cannot go back and "fix" an inappropriate removal. If a child's removal from home is
not based on a judicial determination that it was contrary to the child's welfare to remain in
the home, the child is ineligible for title IV-E funding for the entire foster care episode
subsequent to that removal because there is no opportunity to satisfy this eligibility criterion
at a later date. The same does not hold true for all other eligibility criteria. For example,
judicial determinations regarding reasonable efforts to finalize a permanency plan, placement
in a licensed foster family home or child care institution, and title IV-E agency responsibility
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for placement and care are all title IV-E eligibility criteria that can be reestablished if lost or
established at a later time if missing at the beginning of a foster care episode. This is not the
case with the contrary to the welfare determination.

o Source/Date: Preamble to the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00); 10/23/19
+ Legal and Related References: Social Security Act - section 479B; 45 CFR 1356.21

(c)

4. Question: Court orders that sentence a child to a juvenile detention facility often
include language which differs from that in a dependency order resulting in a foster
care placement. Does language in a detention order indicating that the child is a
"threat to himself or the community" meet the requirement in section 472(a)(2)(A)(ii)
regarding "contrary to the welfare?"

Answer: A court order indicating that the child is a threat to himself satisfies the requirement
of a determination that remaining in the home would be contrary to the child's welfare.
However, if the court order indicates only that the child is a threat to the community, such
language would not satisfy the requirement for a determination that continuation in the home
would be contrary to the child's welfare.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-91-03 (4/3/91)
» Legal and Related References: Social Security Act - section 472 (a)(2)(A)(ii)

5. Question: If a temporary detention order states that the child is to be detained until
sentencing because there is reason to believe he would run away, would this satisfy
the requirement for a determination regarding "contrary to the welfare?"

Answer: No. This language could not be construed to mean that to continue in the home
would be "contrary to the (child's) welfare." It is important to remember that the judicial
determinations required for title I\V-E eligibility were intended to ensure that children were not
removed from their homes unnecessarily. In juvenile justice procedures, where children are
removed for correctional purposes, the courts must determine that continuation in the home
would be contrary to the child's welfare if title IV-E eligibility is to be established.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-91-03 (4/3/91)
» Legal and Related References: Social Security Act - section 472 (a)(2)(A)(ii)

6. Question: Our State presently petitions the court for protective supervision of a
child (not legal custody) with the right to place the child. The petition is based on the
child's being within the jurisdiction of the court on the basis that the child is abused,
neglected, or is beyond the control of the parents. If the State is given protective
supervision with the right to place, it is based on that petition. If placement becomes
necessary, placement is made without the State needing to return to court for an
amended order. In some situations, the child is already in placement under an
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immediate physical custody order of the court. Is the granting of a State's petition for
protective supervision with the right to place and the subsequent placement of the
child sufficient to make an otherwise eligible child qualify for foster care payments
under title IV-E?

Answer: No. The Social Security Act, at section 472 (a)(2)(A), requires that the removal of a
child from the home be the result of a voluntary placement agreement or a judicial
determination to the effect that continuation therein would be contrary to the welfare of the
child.

If the court grants protective supervision responsibility to the title IV-E agency and leaves to
that agency the option to remove the child from the home at a later time, the requirement in
section 472 (a)(2)(A)(ii) for a judicial determination has not been met. Although there are no
Federal requirements as to the exact language of court orders, the Act requires a judicial
determination to the effect that continuation in the child's home would be contrary to his
welfare. The granting of a petition for protective supervision with the right to place the child is
not sufficient to meet this requirement.

At the time of removal, if a judicial determination is made that amends the earlier order
granting protective supervision that sanctions the removal and satisfies the requirements in
section 472 (a)(2)(A)(ii), the otherwise eligible child would then become eligible for title IV-E.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-84-05 (7/5/84); ACYF-CB-PIQ-85-07 (6/25/85); 10/23/19
* Legal and Related References: Social Security Act - section 472(a)(2)(A) and 479B

7. Question: After a dependency petition is filed, the court finds reasonable grounds
to believe a child is dependent and would be endangered in his or her home and
enters a temporary shelter order causing the child to be taken in to custody. The child
is then placed in foster care by the title IV-E agency. Does this temporary shelter order
constitute a "judicial determination™ as required for a title IV-E agency to receive
Federal financial participation (FFP) in the costs of the child's foster care maintenance
under the title IV-E program? May FFP begin from the date of the shelter order, if the
order is not rescinded or otherwise revised so that it no longer supports the removal
of the child from the home?

Answer: A temporary shelter care order that meets the requirements of a "judicial
determination” would permit the authorization of FFP as of the date of the shelter care order,
provided all other eligibility requirements are met. As to the requirements of a "judicial
determination," the essential element is that the court order (temporary or dispositional) for
removal of the child from the home is based on a determination that continuation therein
would be contrary to the welfare of the child.
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It is correct that FFP would have to be discontinued if at a subsequent hearing the court
order was rescinded or revised so that it no longer supported the removal of the child from
the home. It is also correct that the date the judicial proceedings are initiated is not the date
the judicial determination is made, if the initiated action is only a petition or summons, unless
the judicial determination is made on the same date.

A title IV-E agency may claim Federal matching for costs of children placed involuntarily in
foster care only after judicial determinations are made (1) that continuation in the home
would be contrary to the welfare of the child and (2) that reasonable efforts had been made
to prevent the removal of the child from the home. Once the court order is issued (either a
temporary or dispositional order), FFP may be claimed only from the first day the child is in
the foster home; provided all other title IV-E eligibility criteria are satisfied.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-82-03 (1/29/82); 10/23/19
» Legal and Related References: Social Security Act - section 472 and 479B

8. Question: Once a court order is issued with a judicial determination that remaining
in the home is contrary to the child's welfare, does the State/Tribe have to actually
remove the child at that time and place the child in foster care?

Answer: Yes. Section 472(a)(2) of the Social Security Act predicates a child's receipt of title
IV-E funds on the child's removal from home as the result of either a voluntary placement
agreement or a judicial determination that to remain at home is contrary to the child's
welfare.

The judicial determination that results in the child's removal must coincide with (i.e., occur at
the same time as) the agency's action to physically or constructively remove the child, unless
the court order specifies an alternative timeframe for removal, as allowed for in the
Departmental Appeals Board (DAB) decision # 2017.

If a court makes a judicial determination that it is contrary to the child's welfare to remain at
home (without specifying an alternative timeframe) and the child does, in fact, remain at
home and no removal occurs, the requirement for removal is not met and the child is
ineligible for title IV-E. If the child's safety is not at risk and a title IV-E agency chooses to
offer support services to the family in-home to prevent having to remove the child, it should
do so. States/Tribes cannot issue "blanket" removal orders, however, in an attempt to
guarantee title IV-E eligibility in the event that the child has to be removed from home at
some point in the future.

» Source/Date: 1/29/2007; 10/23/19
» Legal and Related References: Social Security Act - section 472(a)(2) and 479B
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